SP zakončili čeští bobisté nejlepším výsledkem sezony

  • 01 Bře, 2016
  • bobadmin

Na závěrečný podnik SP v německém Königssee měl jet původně Dominik „DK“ Dvořák (Jan Vrba se zranil v závodě 2bobů na MS) jen na zkušenou. Nakonec z toho však Dominikové (na brzdě měl DK D. Suchého) „vyvařili“ nejlepší umístění českých posádek v celém letošním seriálu SP. Solidní 13. a 15. start a konečné finálové 20. místo tak asi potěšilo všechny zúčastněné i fanoušky českého bobového sportu u televizních obrazovek. Ne už tak povzbuzujícího výsledku se dosáhlo v nedělním závodě čtyřek, kdy si Honza Stokláska těsně před startem natrhl lýtkový sval a do závodu tak mohl tým nastoupit pouze symbolicky. Stane se, ale je to škoda.

A jak si tedy vedli tři čeští piloti, kteří v sezoně 2015/16 nastoupili do mezinárodních závodů? V celkovém pořadí IBSF obsadil Jan Vrba s 1208 body 26. příčku (2boby – 44./388b., 4boby – 21./820b.), Dominik Dvořák s 987 body 33. místo (2boby – 42./433b., 4boby – 29./554b.) a Radek Matoušek s 661 body 44. pozici (2boby – 56./240b.,4boby – 37./421b.). Mezi skeletonisty obsadil Philipp Mölter s 280 body 54. příčku a Michaela Glässer se 42 body 79. místo.

Uplynulou sezonu tedy hodnotím jako sice náročnou, ale vydařenou. Povedlo se nám, resp. Dvořákově posádce získat vůbec historicky první cenný kov na juniorském MS, Honza Vrba se se svým týmem opět podíval do TOP 10 na SP, navíc při ME, kde skončila jeho posádka na krásném 9. místě. I při omezených finančních možnostech byl schopen svaz zajistit v podstatě plnohodnotně účast na mezinárodních závodech třem bobovým posádkám a dvěma skeletonistům. Boby a skeleton se dostaly se SP poprvé na obrazovky ČT. Získali jsme stabilního partnera až do Koreji…

V souvislosti s koncem sezony se určitě patří poděkovat všem partnerům ČSBS za podporu, důvěru a pomoc, zejm. pak mecenášům českého sportovního prostředí bratrům Šťovíčkům, Centru sportu MV, ASC Dukla a řadě dalším. Velký dík patří také ČT Sport za unikátní možnost prezentovat bobový a skeletonový sport na obrazovkách státní televize. Dovolím si osobně poděkovat za podporu a skvělý přístup jednak panu řediteli Jiřímu Ponikelskému, tak i celému realizačního týmu ČT Sport, jmenovitě Kubovi Bažantovi a Ondru Tomkovi, Báře Kučerové a dalším a dalším :-). S tím souvisí i úcta k podpoře divácké obce. Naše sporty se staly přes zimu stálicemi a měly skvělou sledovanost!

Velké a závěrečné poděkování patří hlavně všem sportovcům a celému realizačnímu týmu! Odpočiňte si a za pár týdnů začínáme od znova :-)! Tak bobu zdar!