Nenaplněné naděje i hořké loučení

  • 27 Úno, 2018
  • bobadmin

Po čtyřech jízdách olympijského závodu 2bobů mužů se stejným časem 3:16.86 se z vítězství radovaly posádky Justin Kripps, Alexander Kopacz a Francesco Friedrich, Thorsten Margis. Posádka Dominik Dvořák a Jakub Nosek předvedla zejména skvělé starty, kdy všechny stačily na první desítku (3., 4., 8., 10.). Nepodařilo se však bohužel udržet 14. místo z prvního dne a premiérový olympijský závod v roli pilota Dominik zakončil na solidní 17. příčce. Posádka Jan Vrba, Jakub Havlín se naopak ani jedním startem nedostala mezi TOP 20, a byť se každou jízdou zlepšovala, na lepší než celkové 23. místo to nestačilo.

V závodě čtyřek se souhrnným časem 3:15.85 zvítězila posádka Francesco Friedrich, Candy Bauer, Martin Grothkopp, Thorsten Margis. Stejně jako v závodě dvojbobů i ve čtyřkách bylo dělené umístění na stupních vítězů, tentokrát na druhém místě s čase 3:16.38, o které se překvapivě dělí domácí posádka Yunjong Won, Junglin Jun, Youngwoo Seo, Donghyun Kim a německá posádka Nico Walther, Kevin Kuske, Alexander Roediger, Eric Franke.

Posádka Dominik Dvořák, Jaroslav Kopřiva, Jan Šindelář, Jakub Nosek zajela sice skvělou první jízdu pouhou setinu od TOP 10, nicméně ve druhé a ve třetí jízdě 26., resp. 25. čas a o desetinu sekundy nepostoupila do finálové jízdy. Zklamáním pak byly u juniorského týmu zejména starty (15.-21.). V celkovém pořadí patřilo posádce tedy 21. místo. Posádka Jan Vrba, Jan Stokláska, Dominik Suchý, David Egydy předvedla podprůměrné starty a na zkušenosti pilota, který nastoupil již ke svým třetím ZOH, i jízdy, což v součtu nestačilo na lepší než celkové 24. místo. Pro Honzu Vrbu to tak bylo hořké rozloučení s jeho 12 let trvající kariérou.

Pro české barvy to tak bylo nejhorší umístění bobových posádek od ZOH v Albertville 1992. Natvrdo se projevil fakt, že světová konkurence jde velmi rychle dopředu výkonnostně a materiálově a posádky, které nejsou stoprocentně fit, nemají nejlepší možný materiál či nepředvedou stabilní výkon v obou závodních dnech prostě končí (hluboko) v poli poražených. Před celým reprezentačním týmem je tak hodně práce. Generace těch nejstarších odchází do sportovního důchodu a nastupující perspektivní část má jen ve svých rukách, jak důsledně a poctivě svůj potenciál využije.